NUCLEOPLASTIA PERCUTANA

 • Permite tratarea herniei de disc de la orice nivel (lombar, toracal sau cervical) printr-o simpla punctie a discului afectat
 • Nu necesita spitalizare iar recuperarea este rapida, fara intreruperea activitatii
 • Procedura este indicata persoanelor tinere cu dureri recurente de spate la care interventia chirurgicala nu este inca indicata iar tratamentul conservator (medicatie si kinetoterapie) nu da rezultate satisfacatoare

Generalitati

Hernia de disc lombara este o boala care poate afecta pacientii de orice varsta, incidenta maxima fiind intre 30-40 de ani. Aceasta afectiune consta intr-o deformare sau chiar o rupere al discului intervertebral ceea ce produce:

 • Contractura musculara si durere locala dar care poate iradia in picior
 • Senzatii de furnicaturi sau chiar de amortire a unor degete sau a piciorului
 • Dificultati in miscarea degetelor / piciorului

Cu cat afectarea discului este mai importanta cu atat simptomele vor fi mai numeroase si mai severe. De multe ori evolutia este oscilanta cu perioade de activare si altele de acalmie dar cu tendinta de agravare progresiva. Daca ai astfel de simptome este important sa mergi la medic pentru diagnostic si tratament!

Diagnosticul de hernie de disc lombara se pune pe baza unui examen RMN de coloana lombara si a unui consult clinic.

Exista numeroase solutii terapeutice:

 • Conservatoare: fizioterapie, kinetoterapie, ozonoterapie, tratament medicamentos
 • Invazive: diferite tipuri de interventii chirurgicale (cu abord anterior sau posterior, cu protezare discala sau fara, etc)
 • Minim invazive: Discectomia cu Discogel, Nucleoplastia

Fiecare solutie terapeutica are anumite indicatii si contraindicatii, are o anumita putere terapeutica dar si unele riscuri asociate. Intelegerea fiecarui caz in parte, alegerea solutiilor terapeutice si combinarea lor inteligenta este cheia obtinerii unui rezultat de calitate.

De aceea suntem aici, pentru a te conduce, pas cu pas, pana la starea de sanatate!

De aceea am creat Global Medical Spine Center. Acesta reuneste medici din specialitati diferite, dar care sunt cu totii implicati in diagnosticul si terapia herniilor de disc. Prin noi cazul dumneavoastra este analizat multidisciplinar iar solutiile terapeutice recomandate vor fi alese dintre cele care vi se potrivesc cel mai bine.

Indicatii

Nucleoplastia percutana este indicata pacientilor cu hernii de disc lombare (una sau mai multe, maxim 3 hernii simultane) la care tratamentul conservator (medicamentos si fizioterapie) nu a dat rezultate satisfacatoare si la care interventia chirurgicala nu este obligatorie (daca nu exista o afectare severa a radacinilor nervoase, cu deficit neurologic sever evidentiat atat clinic cat si prin examen EMG).

Criteriile care contraindica nucleoplastia sunt:

 • Varsta pacientului peste 40 de ani
 • Diametrul antero-posterior al herniei mai mare de 5 mm
 • Inaltimea discului afectat mai mica de 50% din inaltimea normala
 • Prezenta unui fragment discal migrat in canalul vertebral

Ce inseamna acest lucru:

 • Ai dureri / furnicaturi / dificultati in miscarea degetelor
 • Ai urmat un tratment medicamentos dar rezulatul nu este satisfacator
 • Ai facut un RMN iar diagnosticul a fost de hernie de disc lombara
 • Ai facut un EMG iar rezultatul a fost “bun” (fara deficit neurologic sever)
 • Vrei sa eviti o interventie chirurgicala
 • Vrei sa te simti bine, fara dureri, pe termen lung

Daca toate aceste conditii sunt indeplinite, ai indicatie de principiu pentru nucleoplastie. Discutia cu medicii nostri va conduce la un plan terapeutic adaptat cazului tau.

Dr. Rares Nechifor este radiolog Interventionist cu o experienta de peste 15 ani in tratarea minim invaziva a herniilor de disc cervicale, toracale si lombare. Pana in prezent a tratat mai mult de 3000 de pacienti cu o astfel de patologie. Sub indrumarea sa alti medici s-au pregatit si au inceput sa practice aceste proceduri in diferite orase din tara si din strainatate.

Procedura

Se practica in sala de angiografie. Vei sta lungit pe burta si dupa dezinfectarea tegumentului cu betadina, medicul va va face o mica anestezie locala cu Xilina. Apoi va conduce sub ghidaj imagistic un ac de punctie pana in discul bolnav. Prin acesta se va aspira mecanic (dispozitiv Stryker, USA) o parte din substanta gelatinoasa ce umpre discul (nucleu pulpos). Astfel se va reduce volumul discului, in principal din zona de hernie. In timpul interventiei esti treaz si poti comunica cu medicul. La nivelul locului de punctie va exista doar un mic plasture pe care-l vei da jos acasa, in aceasi zi.

Este dureros?

Nu, se practica sub anestezie locala, asa ca pacientul va fi constient pe durata procedurii si va putea anunta orice disconfort. Se utilizeaza o sedare usoara.

Durata

Durata interventiei este de 30 de minute. Dupa interventie vei sta in salon inca o ora, fara a fi insa imobilizat la pat.

Riscuri

Fiind o procedura minim invaziva ce nu necesita incizii si nici anestezie generala toate riscurile asociate chirurgiei sunt excluse. Uneori poate exista o accentuare a durerilor locale pentru cateva zile datorita reactiei inflamatorii locale.

Pre-Operator

Consultatia preoperatorie ne permite sa comunicam si sa stabilim impreuna planul terapeutic potrivit. Toate intrebarile vor primi raspuns in cadrul acestei consultatii.

RMN-ul lombar este obligatoriu. EMG-ul poate fi necesar. Noi ne ocupam de toate programarile necesare

Post-Operator

Aceasta procedura este ambulatorie si nu vei sta in clinica mai mult de 2-3 ore. Este recomandat sa nu conduci masina in ziua interventiei insa de a doua zi iti poti relua activitatea normala. Vei avea un tratament antiinflamator si controale periodice. Kinetoterapia si ozonoterapia sunt deseori recomandate, acestea permitand obtinerea mai rapida a rezultatului dorit. Ne asteptam ca ameliorarea simptomelor sa inceapa dupa 2 saptamani de la interventie. Reducerea de volum a discului se face prograsiv in decurs de cateva luni.

IMPORTANT!

Indicatia de nucleoplastie percutana se pune dupa consultul clinic si imagistic (RMN). Nu toate herniile de disc se preteaza la nucleoplastie, in cazurile grave indicatia corecta este cea chirurgicala minim invaziva.

Nucleoplastia este o procedura minim invaziva care se efectueaza cu anestezie locala si astfel riscurile anesteziei generale sunt eliminate. Tratamentul este ambulatoriu, pacientul paraseste clinica dupa 2 ore de la interventie si recuperarea este foarte rapida.