VERTEBROPLASTIA PERCUTANA

 • Permite tratarea tasarilor vertebrale printr-o simpla punctie percutana, fara anestezie generala si fara taieturi
 • Nu necesita spitalizare iar recuperarea este rapida, in cateva zile durerea dispare
 • Procedura este indicata inclusiv pacientilor in varsta sau celor cu risc anestezic/chirurgical crescut

Generalitati

Tasarea de corp vertebral este o fractura a unuia sau mai multor vertebre. Aparitia acestei fracturi poate sa fie spontana sau ca urmare a unei miscari bruste, cazaturi, ridicarea unei greutati. Cauzele ce conduc la tasare vertebrala sunt: osteoporoza,  metastazele vertebrale, hemangioamele vertebrale si traumatismele coloanei.

Simptomele sunt date de durerea intensa locala ce se accentueaza la fiecare miscare inclusiv la intoarcerea in pat de pe o parte pe cealalta. Aceasta afecteaza grav calitatea vietii pacientului. Daca te gasesti intr-o astfel de situatie te rugam sa ne contactezi. Medicii nostri vor stabili diagnosticul si tratamentul potrivit.

Diagnosticul se pune pe baza unei simple radiografii de coloana (fata + profil). Examenul CT sau RMN sunt investigatii suplimentare, necesare in unele cazuri. Osteodensitometria ne permite identificarea osteoporozei iar punctia biopsica diagnosticheaza metastazele.

Ca atitudine terapeutica exista:

 • Imobilizarea la pat si tratament analgezic prelungit
 • Vertebroplastia
 • Stabilizarea chirurgicala a vertebrei fracturate

Alegerea solutiei terapeutice depinde de mai multi factori: prezenta si gradul osteoporozei, prezenta si gradul deficitului neurologic, a afectiunilor asociate si a riscului anestezic si chirurgical, etc. In rezolvarea acestei afectiuni ai putea sa ajungi sa discutati cu medici de specialitati diferite: neurolog, neurochirurg, ortoped, reumatolog, balneofizioterapeut, radiolog interventionist. Este foarte probabil sa primesti opinii si solutii diferite.

De aceea am creat Global Medical Spine Center. Acesta reuneste medici din specialitati diferite, dar care sunt cu totii implicati in diagnosticul si terapia tasarilor vertebrale. Prin noi cazul dumneavoastra este analizat multidisciplinar iar solutiile terapeutice recomandate vor fi alese dintre cele care vi se potrivesc cel mai bine.

Diagnostic

Radiografia coloanei vertebrale pune in evidenta fractura.

Imagistica prin rezonanta magnetica releva compresia maduvei prin deplasarea fragmentelor de fractura. Aceasta investigatie este foarte utila pentru examinarea segmentelor de coloana vertebrala care contin si maduva spinarii.

Computerul tomograf este foarte util pentru diagnosticul fracturilor care implica partea posterioara a corpilor vertebrali.

Indicatii

Vertebroplastia percutana este indicata pacientilor cu tasari vertebrale simptomatice (durere acuta) la care tratamentul conservator (imobilizare la pat pentru 3 saptamani + medicatie analgezica) nu a dat rezultate.

Ce inseamna acest lucru:

 • Ai dureri mari la nivelul coloanei ce se accentueaza la miscare
 • Ai urmat un tratment medicamentos dar rezulatul nu este satisfacator
 • Ai facut o radiografie de coloana iar diagnosticul a fost de tasare vertebrala
 • Vrei sa eviti o interventie chirurgicala
 • Vrei sa te simti bine, fara dureri, pe termen lung

Daca toate aceste conditii sunt indeplinite, ai indicatie de principiu pentru Vertebroplastie.

Daca prezinti o serie de simptome cum ar fi:

 • Durei ce coboara pe picior
 • Imposibilitatea de a face unele miscari ale picioarelor
 • Zone de anestezie la nivelul picioarelor

pot indica o tasare vertebrala coplicata cu compresie pe radacinile nervoase. In astfel de cazuri sunt necesare o serie de investigatii suplimentare: CT, RMN, EMG.

Discutia cu medicii nostri va conduce la un plan terapeutic adaptat cazului tau.

Dr. Rares Nechifor este radiolog Interventionist cu o experienta de peste 15 ani in tratarea minim invaziva a herniilor de disc cervicale, toracale si lombare. Pana in prezent a tratat mai mult de 3000 de pacienti cu o astfel de patologie. Sub indrumarea sa alti medici s-au pregatit si au inceput sa practice aceste proceduri in diferite orase din tara si din strainatate.

Procedura

Se practica in sala de angiografie. Vei sta lungit pe burta si dupa dezinfectarea tegumentului cu betadina, medicul va va face o anestezie locala cu Xilina. Apoi va conduce sub ghidaj imagistic un ac de punctie pana in vertebra bolnava. In acesta se injecteaza lent un ciment acrilic, o substanta care va stabiliza si consolida vertebra fracturata. Se pot trata in aceasi interventie maximum 3 vertebre. In timpul interventiei esti sedat usor insa poti comunica cu medicul. La nivelul locurilor de punctie va exista doar cate un mic plasture pe care il poti da jos acasa, in aceasi zi.

Este dureros?

Nu, se practica sub sedare usoara si anestezie locala. Dupa interventie, timp de 2-3 zile, va exista o jena locala data de traversarea cu acul de punctie a musculaturii paravertebrale.

Durerea data de tasarea vertebrala dispare insa imediat dupa interventie!

Durata

Durata interventiei este de 30 minute. Dupa interventie vei sta in salon inca doua ore, fara a fi insa imobilizat la pat.

Riscuri

Fiind o procedura minim invaziva ce nu necesita incizii si nici anestezie generala toate riscurile asociate chirurgiei sunt excluse. Uneori poate exista o accentuare a durerilor locale pentru cateva zile din cauza reactiei inflamatorii locale.

Pre-Operator

Consultatia preoperatorie ne permite sa comunicam si sa stabilim impreuna planul terapeutic potrivit. Toate intrebarile dumneavoastra vor primi raspuns in cadrul acestei consultatii.

Radiografia de coloana este obligatorie. Alte investigatii pot fi necesare. Noi ne ocupam de toate programarile necesare

Mai Mult

Inainte de interventie, medicul interventionist trebuie prevenit asupra antecedentelor de alergie, daca exista suspiciunea de sarcina. De asemenea vor fi mentionate eventualele medicamente utilizate (mai ales cele de tipul antiagregantelor – aspirina, antiagregant plachetar, sau cele de tip anticoagulant oral, Warfarina) sau alte afectiuni asociate (diabet zaharat, boala renala).

Se efectueaza un examen sangvin pentru verificarea coagularii, nivelului hemoglobinei, functiei renale si, in functie de patologia asociata pot fi necesare teste suplimentare.

Pacientul vine la clinica in ziua interventiei si in dimineata interventiei pacientul trebuie sa ramana a jeun (sa nu manance si sa nu consume lichide). De asemenea, preprocedural va primi un formular de consimtamant.

De asemenea medicul va fi prevenit asupra altor tratamente urmate si, la nevoie , va solicita intreruperea unora dintre acestea. Medicatia nu va fi oprita din proprie initiativa.

Post-Operator

Aceasta procedura este ambulatorie, nu vei sta in spital decat 2-3 ore. Este recomandat sa nu conduci masina in ziua interventiei insa de a doua zi iti poti relua activitatea normala. Vei avea un tratament antiinflamator, si controale periodice. Kinetoterapia si ozonoterapia sunt deseori recomandate, acestea permitand obtinerea mai rapida a rezultatului dorit. Ne asteptam ca ameliorarea simptomelor sa inceapa din ziua urmatoare interventiei!

IMPORTANT!

Studiile au aratat beneficiul vertebroplastiei (ameliorarea pana la disparitie a durerii, cresterea mobilitatii, scaderea necesarului de medicamente): pare sa devina standardul de tratament, nu este o metoda de tratament pentru afectiuni intervertebrale sau atroze care implica corpii vertebrali, nu trebuie uitat ca procedura nu previne aparitia fracturilor la nivelul altor zone afectate de osteoporoza, de aceea activitatea fizica trebuie realizata in concordanta cu afectiunile asociate; in plus, tratamentul osteoporozei ca si corectia factorilor favorizanti ai bolii se impun a fi realizate corespunzator.