DISCECTOMIA CU DISCOGEL

 • Permite tratarea herniei de disc printr-o simpla punctie a discului afectat
 • Nu necesita spitalizare iar recuperarea este rapida, fara intreruperea activitatii
 • 80% dintre hernii se pot trata cu Discogel. In aceste cazuri interventia chirurgicala nu mai este necesara

Generalitati

Hernia de disc cervicala este o boala care poate afecta pacientii de orice varsta. In fapt, se produce o deformare sau chiar o rupere a discului intervertebral cervical, ceea ce duce la:

 • Durere locala la nivelul gatului si umerilor dar care poate iradia atat in maini cat si in ceafa
 • Senzatia de furnicaturi sau chiar de amortire a unor degete sau a bratului
 • Dificultati in miscarea degetelor, mainii sau bratului.

Cu cat afectarea discului este mai importanta cu atat simptomele vor fi mai numeroase si mai severe. De multe ori evolutia este oscilanta, cu perioade de activare si altele de acalmie dar cu tendinta de agravare progresiva. Daca ai astfel de simptome, este indicat sa mergi la medic pentru diagnostic si tratament.

Diagnosticul se stabileste simplu, pe baza unui examen RMN de coloana cervicala si a unui consult clinic.

Exista numeroase solutii terapeutice:

 • Conservatoare: fizioterapie, kinetoterapie, ozonoterapie, tratament medicamentos
 • Invazive: diferite tipuri de interventii chirurgicale (cu abord anterior sau posterior, cu sau fara protezare discala, cu sau fara fuziune)
 • minim invazive: Discectomia cu Discogel sau Nucleoplastia

Fiecare solutie terapeutica are anumite indicatii si contraindicatii, are o anumita putere terapeutica dar si unele riscuri asociate. Intelegerea fiecarui caz in parte, alegerea solutiilor terapeutice si combinarea lor inteligenta este cheia obtinerii unui rezultat de calitate.

De aceea suntem aici, pentru a te conduce, pas cu pas, pana la starea de sanatate!

De aceea am creat Global Medical Spine Center. Acesta reuneste medici din specialitati diferite, dar care sunt cu totii implicati in diagnosticul si terapia herniilor de disc. Prin noi cazul dumneavoastra este analizat multidisciplinar iar solutiile terapeutice recomandate vor fi alese dintre cele care vi se potrivesc cel mai bine.

Simptome

Hernia cervicala se caracterizeaza de anumite modele (pattern-uri) ale simptomelor, in functie de nivelul afectarii, astfel:

afectare C4-C5 – posibila durere a umarului si slabiciune a muschiului deltoid, dar, de obicei, fara parestezii (amorteala);

C5-C6 – slabiciune a bicepsului si a muschilor extensori ai bratului; parestezii, durere care pot merge pana la nivelul policelui; sediu foarte frecvent al herniei de disc

C6-C7 – slabiciune a tricepsului si a muschilor extensori ai degetelor, durere, parestezii pana la nivelu degetului mijlociu; de asemenea, sediu frecvent al lezarii coloanei cervicale

C7-T1 – pacientul observa slabiciune la strangerea mainii; durere si parestezii la nivelul degetului 5.

Trebuie retinut ca aceste modele de afectare nu sunt absolute!

Diagnostic

Se efectueaza examen clinic complet; ulterior, protocolul diagnostic este completat de teste imagistice:

IRM (imagistica prin rezonanta magnetica) – cel mai bun test diagnostic; evidentiaza orice leziune nervoasa.

CT cu mielograma – poate evidentia leziuni mai subtile, dar presupune iradiere (este necesara injectare de substanta de contrast in canalul medular), ceea ce face ca aceasta investigatie sa nu se efectueze de rutina. CT fara mielograma nu este util, in general, pentru diagnosticul herniei cervicale.

ocazional, poate fi efectuata electromiograma (EMG) – este un test care presupune stimularea electrica a unor nervi si muschi de la nivelul bratelor/picioarelor cu scopul de a diferentia intre leziunile nervoase si cele musculare; ajuta si la diferentierea diferitelor afectiuni nervoase, care asociaza durere la nivelul bratelor.

Indicatii

Discectomia cu Discogel este indicata pacientilor cu hernii de disc cervicale (una sau mai multe hernii simultane) la care tratamentul conservator (medicamentos + fizioterapie) nu a dat rezultate satisfacatoare si la care interventia chirurgicala nu este obligatorie (daca nu exista o afectare severa a radacinilor nervoase, cu deficit neurologic sever evidentiat atat clinic cat si prin examen EMG)

Ce inseamna acest lucru:

 • Ai dureri / furnicaturi / dificultati in miscarea degetelor
 • Ai urmat un tratment medicamentos dar rezulatul nu este satisfacator
 • Ai facut un examen RMN iar diagnosticul este de hernie cervicala
 • Ai facut un EMG iar rezultatul a fost “bun” (fara deficit neurologic sever)
 • Vrei sa eviti o interventie chirurgicala
 • Vrei sa te simti bine, fara dureri, pe termen lung

Daca toate aceste conditii sunt indeplinite, ai indicatie de principiu pentru Discectomia cervicala cu Discogel. Discutia cu medicii nostri va conduce la un plan terapeutic adaptat cazului tau.

Dr. Rares Nechifor este radiolog Interventionist cu o experienta de peste 15 ani in tratarea minim invaziva a herniilor de disc cervicale, toracale si lombare. Pana in prezent a tratat mai mult de 3000 de pacienti cu o astfel de patologie. Sub indrumarea sa alti medici s-au pregatit si au inceput sa practice aceste proceduri in diferite orase din tara si din strainatate.

Procedura

Se practica in sala de angiografie. Vei sta lungit pe spate si dupa dezinfectarea tegumentului cu betadina, medicul va va face o mica anestezie locala cu Xilina. Apoi va conduce sub ghidaj imagistic un ac foarte fin pana in discul bolnav. In acesta se injecteaza lent Discogel, o substanta care va reduce volumul discului, in principal din zona de hernie. In timpul interventiei vei fi treaz si vei putea comunica cu medicul. Vei urmari pe un ecran mare toata procedura. La nivelul locului de punctie va exista doar un mic plasture pe care-l vei da jos acasa, in aceeasi zi.

Este dureros?

Nu, se practica sub anestezie locala, asa ca pacientul va fi constient pe durata procedurii si va putea anunta orice disconfort. Se utilizeaza o sedare usoara.

Durata

Durata interventiei este de 30 de minute. Dupa interventie vei sta in salon inca o ora, fara a fi insa imobilizat la pat.

Riscuri

Fiind o procedura minim invaziva ce nu necesita incizii si nici anestezie generala, toate riscurile asociate chirurgiei sunt excluse. Uneori poate exista o accentuare a durerilor locale pentru cateva zile din cauza reactiei inflamatorii locale.

Pre-Operator

Consultatia preoperatorie ne permite sa comunicam si sa stabilim impreuna planul terapeutic potrivit. Toate intrebarile dumneavoastra vor primi raspuns in timpul acestei consultatii.

RMN-ul cervical este obligatoriu. EMG-ul poate fi necesar. Noi ne ocupam de toate programarile necesare.

Mai Mult

Inainte de interventie, medicul interventionist trebuie prevenit asupra antecedentelor de alergie, daca exista suspiciunea de sarcina. De asemenea vor fi mentionate eventualele medicamente utilizate (mai ales cele de tipul antiagregantelor – aspirina, antiagregant plachetar, sau cele de tip anticoagulant oral, Warfarina) sau alte afectiuni asociate (diabet zaharat, boala renala).

Se efectueaza un examen sangvin pentru verificarea coagularii, nivelului hemoglobinei, functiei renale si, in functie de patologia asociata pot fi necesare teste suplimentare.

Internarea se face in ziua interventiei si in dimineata interventiei pacientul trebuie sa ramana a jeun (sa nu manance si sa nu consume lichide). De asemenea, preprocedural va primi un formular de consimtamant.

De asemenea medicul va fi prevenit asupra altor tratamente urmate si, la nevoie , va solicita intreruperea unora dintre acestea. Medicatia nu va fi oprita din proprie initiativa.

Post-Operator

Aceasta procedura este ambulatorie, nu vei sta in spital decat 2-3 ore. E bine sa nu conduceti masina in ziua interventiei insa de a doua zi va puteti relua activitatea normala. Veti avea un tratament antiinflamator, si controale periodice. Kinetoterapia si ozonoterapia sunt deseori recomandate, acestea permitand obtinerea mai rapida a rezultatului dorit. Ne asteptam ca ameliorarea simptomelor sa inceapa inca de la 2 saptamani de la interventie. Reducerea de volum a discului se face prograsiv in decurs de cateva luni.

IMPORTANT!

Tratament ambulatoriu

Interventie minim invaziva, riscuri minime de infectie; respecta integritatea maduvei spinarii, dar si a muschilor care se insera la nivelul coloanei cervicale, si astfel previne formarea aderentelor la acest nivel (formare de tesut fibros anormal, care poate avea consecinte ulterior).

Necesita anestezie locala

Nu afecteaza spatiul intervertebral si are impact minim pe anatomia spinala.