Statisticile spun ca 90% din populatie traverseaza cel putin un episod de durere de spate pe parcursul vietii. Aceste dureri pot proveni de la hernii de disc sau sunt simple inflamatii care se vor ameliora de la sine. Tot statisticile spun ca principalele cauze ale aparitiei herniei de disc sunt sedentarismul, traumatizarea discului intervertebral prin socuri sau forte mari aplicate la nivelul discului. De asemenea, accidentele pot fi o alta cauza a herniilor de disc.
Herniile de disc pot aparea la orice varsta; in general herniile de disc ale persoanelor tinere au ca sursa traumatismele, accidentele, iar herniile de disc aparute la persoanele in varsta au ca sursa modificarile degenerative. Varsta medie la care se pune diagnosticul de hernie de disc este de 45 de ani, perioada in care persoanele sunt foarte active.

Ce este hernia de disc?

Hernia de disc inseamna deplasarea discului dintre vertebre cu compresiunea nervilor si maduvei. Practic un disc este herniat atunci cand nucleul pulpos iese din interiorul discului, comprimand radacinile nervoase.

Simptomele herniei de disc lombar

Principalul simptom este durerea. Durerile de spate sunt gradate in functie de nivelul compresiunii pe nerv; in acelasi timp, alte manifestari pot consta in amorteli, furnicaturi si chiar pareze.

Cum diagnosticam hernia de disc lombara?

Diagnosticul de hernie de disc lombara este pus de medicul neurochirurg sau neurolog in urma consultului clinic. Pentru confirmare, este necesar si un examen RMN de coloana lombara. Cele mai frecvente hernii de disc lombare apar la nivelul L5-S1 si L4-L5.

Cum tratam hernia de disc lombara? Cand se impune interventia chirurgicala?

Pentru herniile de disc lombare se impune tramentul chirurgical atunci cand durerile de spate si paresteziile (amortelile) devin persistente, intense si iradiaza in membrul/membrele inferioare. Operatia devine urgenta atunci cand incepe sa scada forta musculara.

In cazul in care interventia chirurgicala nu este prima indicatie, recomandarea principala este inceperea unui tratament conservator, constand in prescriptia de analgezice, antiinflamatoare, fizioterapie, evitarea eforturilor fizice mari sau ridicarea greutatilor mari precum si repaos.

Daca in urma acestui tratament situatia nu se amelioreaza, inseamna ca suferinta nervoasa este serioasa si trebuie luata in calcul interventia chirurgicala.

Eu, personal (dr. Ovidiu Gramescu), sunt reticent in ceea ce priveste operatia, daca nu sunt convins ca este absolut necesara. Ma gandesc cum m-as trata eu daca as fi intr-o situatie similara. Astfel, indicatia chirurgicala o dau doar pacientilor care nu pot evita acest pas, si care, daca nu vor fi operati risca complicatii nedorite cum ar fi accentuarea disconfortului, pareze, etc.

Ce inseamna o interventie chirurgicala minim invaziva la nivelul coloanei lombare?

Tratarea chirurgicala a herniei de disc lombare prin abord minim invaziv este una dintre cele mai simple interventii pe care le poate face un neurochirurg bun. Un ingredient foarte important ce tine de succesul acestei interventii este experienta medicului care efectueaza aceasta operatie. In rest, tehnica moderna de ultima generatie ne ajuta sa efectuam procedura minim invaziv si astfel pacientul se recupereaza intr-un timp foarte scurt. Pe intreaga durata a operatiei de hernie de disc, pacientul este adormit (anestezie generala) si in maxim 4-5 ore de la finalizarea interventiei pacientul se simte mult mai bine, fara dureri – ramane un mic disconfort la nivelul plagii unde s-a intervenit, dar si acesta va disparea curand. Pacientul va ramane internat o noapte iar a doua zi va pleca pe picioare acasa.

Ca si contraindicatii, imediat dupa interventia chirurgicala nu se recomanda conducerea autoturismului doua-trei zile, iar dupa o saptamana se poate intoarce la lucru. Viata ulterioara este absolut normala, fara sechele post operatorii.

Indicatii generale, valabile si pentru oamenii sanatosi, neoperati de coloana: evitarea eforturilor mari si a greutatilor excesive, evitarea sedentarismului, pastrarea greutatii corporale optime, miscare moderata tot timpul, sport, etc.

 

Daca doriti informatii suplimentare cu privire la aceasta procedura sau doriti sa va programam la o consultatie la doctor Gramescu, va rugam sa apasati butonul “Vreau sa fiu contactat” din partea de sus a paginii si sa ne furnizati cateva date de contact sau sa apelati numarul de telefon 0378119969.

Lasă un răspuns